In Zundert zijn gisteren drie nieuwe kloosterrondwandelingen in West-Brabant gepresenteerd. Deze wandelroutes zijn een uitbreiding van het reeds bestaande ‘Brabants Kloosterpad’ dat nu 15 etappewandelingen en 16 rondwandelingen in de provincie telt. De routes leiden langs Brabantse kloosters en abdijen met afwisselende natuur en bezienswaardigheden. Via de routes ervaren en leren wandelaars over de eeuwenoude kloosterwaarden die vandaag de dag actueler zijn dan ooit. Onderweg kan geproefd worden van lokale ambachtelijke producten die in kloosters worden bereid.
Wandelroutes langs religieus erfgoed en natuurgebieden
De nieuwe kloosterrondwandelingen van elk circa 14 km hebben als vertrekpunten Oosterhout, Zundert en Huijbergen. De routes voeren wandelaars langs de meest iconische kloosters en abdijen van de regio. Zo leidt in Oosterhout de route langs ‘De Heilige Driehoek’. Dit is een unieke plek in de wereld waar de drie belangrijke kloosters Sint-Catharinadal, Onze Lieve Vrouwe Abdij en de Sint Paulusabdij worden verbonden.
De stiltewandeling in Zundert brengt wandelaars langs de omgeving rond Abdij Maria Toevlucht. In Huijbergen, waar zich onder andere Klooster Sint Marie en het Wilhelmietenmuseum bevinden, leidt de route langs de Belgisch-Nederlandse grens dwars door Grenspark Kalmthoutse Heide.
Aan de hand van de routes worden wandelaars uitgenodigd om te verstillen en verwonderen. Op verschillende locaties is het mogelijk om van smaakvolle kloosterproducten zoals trappistenbieren- en kazen te proeven die met aandacht door kloosterlingen worden bereid. Ook zijn er onderweg vele Mariakapelletjes te bewonderen. Brabant staat bekend om de hoogste kappellendichtheid van Nederland.
Er zijn maar liefst vijfhonderd kapellen en elk jaar komen er nieuwe bij.
“We zijn ontzettend trots dat we dit jaar drie nieuwe kloosterrondwandelingen in Brabant kunnen introduceren,” aldus Justine de Jong, programmamanager bij VisitBrabant. “De uitbreiding van het ‘Brabants Kloosterpad’ in West-Brabant zorgt voor een dekking van de hele provincie binnen het thema kloosterleven. Met de komst van de nieuwe routes brengen we ons religieus erfgoed en schitterende natuur nu ook in West-Brabant jaarrond onder de aandacht. De wandelroutes vormen de perfecte basis voor wandelaars om alleen of samen op zoek te gaan naar ervaringen zoals stiltebeleving, verdieping, ontmoeting en bezinning. De wandelingen zijn bovendien ook voor jongeren interessant. Een doelgroep waar de vraag naar rust en verdieping steeds meer toeneemt.”
Praktische informatie
De rondwandelingen volgen het wandelknooppuntennetwerk in het Brabantse landschap. Het volgen van de routeborden brengt wandelaars van het ene naar het andere genummerde knooppunt via de mooiste paden in Brabant. Sommige kloosters bieden onderweg overnachtingsmogelijkheden en er zijn kloosterwinkels waar ambachtelijke kloosterproducten verkocht worden. Meer informatie: www.brabantskloosterleven.nl.
De nieuwe wandelingen ‘Kloosterrondwandeling Oosterhout, Zundert en Huijbergen’ alsook de bestaande kloosterwandelingen zijn online te downloaden via www.brabantskloosterpad.nl. Binnenkort zijn deze ook in kaartvorm verkrijgbaar via de webshop van VisitBrabant Routebureau.
Brabants Kloosterpad
In 2021 werd in Oost-Brabant het ‘Brabants Kloosterpad’ geopend. Het wandelpad van 330 km voert wandelaars langs het prachtige Brabantse landschap en een vijftigtal (voormalige) kloosters en abdijen. Het ontdekken van verhalen van deze bijzondere oorden en het landschap eromheen staan hier centraal. Er zijn dagetappes voor de langeafstandswandelaar en kortere rondwandelingen die in een dagdeel zijn af te
leggen. Alle dertig wandelroutes, bestaande uit 15 wandeletappes en 15 rondwandelingen, starten én eindigen bij een klooster. De gastvrije ondernemers aan de route bieden aantrekkelijke opties voor een korte stop.
Samenwerken aan betekenisvol aanbod in Brabant
VisitBrabant werkt voor de ontwikkeling van het Kloosterpad nauw samen met de kloosterlocaties aan de route, via de Vereniging van Samenwerkende Kloosters Zo worden de authenticiteit, kwaliteit en levendigheid van het pad geborgd. Een aantal partners van het Kloosterpad maakt ook deel uit van het Interregproject ‘Parels in Helende Landschappen’, gericht op het versterken van duurzaam toerisme, erfgoed en natuur in de grensstreek met België. Het ‘Brabants Kloosterpad’ wordt in 2025 uitgebreid met fietsroutes gericht op een breder publiek en landkunst waarin kloosterwaarden en natuurbeleving worden gecombineerd.
Websites:
Brabants Kloosterpad: www.brabantskloosterpad.nl
Webshop Routebureau: https://webshop.visitbrabant.com/
Brabants Kloosterleven: www.brabantskloosterleven.nl
Bron: KNR | Foto: Pixabay
Brabants Kloosterpad presenteert drie nieuwe rondwandelingen langs iconische locaties
(Visited 99 times, 1 visits today)