Geschreven door 11:58 Nieuws

Geslaagde 11de editie Open Kloosterdag met mooie ontmoetingen


“Een geslaagde dag waarin ruimte was voor veel mooie gesprekken en ontmoetingen.” Dat meldden verschillende kloosters die meededen aan de Open Kloosterdag op zondag 9 juni 2024.

27 Kloosters openden hun deuren voor bezoekers tijdens Open Kloosterdag, die voor de elfde maal werd gehouden. Geïnteresseerden waren welkom in de vieringen, op diverse plaatsen waren er rondleidingen, presentaties of workshops. Belangrijkste echter waren de ontmoetingen en gesprekken met de broeders, zusters en paters die wonen in de kloosters. Zij spraken met de bezoekers over hun dagelijks leven en hun keuze voor het klooster.

Het aantal bezoekers varieerde per klooster: van enkele tientallen tot zo’n 375. De vijftien kloosters die het aantal al heeft doorgegeven ontvingen gemiddeld ruim 145 bezoekers. Naar verwachting zullen tussen de 2500 en 3200 mensen de Open Kloosterdag hebben bezocht. Bij een aantal kloosters lag dit bezoekersaantal hoger dan verwacht en moesten nog snel stoelen bijgeschoven worden.

Diverse programma’s
Bij de Norbertinessen van Sint-Catharinadal trok de tentoonstelling van zandsculpturen extra bezoekers. Bijzonder onderdeel bij de zusters van Liefde in Tilburg was de sing-along met bezoekers en een speciaal koor van zusters en
vrijwilligers. De zusters augustinessen gingen in kleine groepen in gesprek met bezoekers in de vorm van een levend boek.

Door het mooie weer werden ook de verschillende kloostertuinen goed bezocht. De clarissen in Megen presenteerden in de tuin ook voor het eerst hun kloosterijs, dat ze onlangs samen met een lokale ijssalon hebben ontwikkeld.

Laagdrempelig kennismaken
De KNR organiseert de Open Kloosterdag iedere twee jaar. Het is een laagdrempelige manier om kennis te maken met de kloosters, hun bewoners en het religieuze leven van deze tijd. Het gaat bij de Open Kloosterdag niet zozeer om het gebouw, maar om de ontmoeting met de paters, broeders en zusters die er wonen. Ze vertellen tijdens zo’n dag graag over de keuzes die zij gemaakt hebben en over hun manier van leven. En gaan graag met bezoekers in gesprek over hun keuzes. Thema was dit jaar daarom: Wat is jouw verhaal?

Op bezoek in een klooster
Wie de Open Kloosterdag gemist heeft of nog eens een ander klooster wil bezoeken kan kijken op de website van de KNR onder Klooster Beleven: www.knr.nl/klooster-beleven.
Verschillende kloosters hebben gastenverblijven waar je van harte welkom bent om een of meer dagen te logeren. Ook organiseren verschillende ordes en congregaties regelmatig activiteiten zoals bezinningsdagen, studiedagen of andere kennismakingsdagen.

Bron/foto: KNR

(Visited 52 times, 1 visits today)
Sluiten