Vandaag publiceert de Vereniging Religieuze Leefgemeenschappen (VRL) het onderzoeksrapport ‘We delen gewoon onze levens’, waarin voor het eerst deze groeiende beweging in kaart is gebracht. Er zijn in Nederland 75 leefgemeenschappen die zich christelijk noemen of zich verwant voelen met de christelijke spiritualiteit. Meer dan 1100 mensen wonen in deze gemeenschappen, waarbij ze hun gemeenschapsleven op een diaconale en missionaire manier vormgeven. Leefgemeenschappen zijn gastvrije plekken, waar opvanggasten een tijdelijk thuis vinden en buurtbewoners en zinzoekers welkom worden geheten.
Het onderzoek, in opdracht van de vereniging, is uitgevoerd door Anna en Herman van Veelen-Blomgren. Anna: ”Met dit uitgebreide onderzoek zijn we niet alleen tradities, maar ook nieuwe trends op het spoor gekomen. Het blijkt een vitale en dynamische beweging. Zo is de helft van de gemeenschappen de afgelopen 10 jaar gestart en zijn er momenteel 23 in oprichting. Daarnaast viel het ons op dat de gemiddelde bewoner relatief jong is, veelal tussen de 18 en 45 jaar.”
Religieuze leefgemeenschappen spreken jongeren aan, omdat deze manier van leven relatief ‘lichte’ orthodoxie, combineert met een serieuze orthopraxis: de nadruk ligt op het gezamenlijk, praktisch handen en voeten geven aan je geloof.
Uitdagingen
Johannes van den Akker, voorzitter van de VRL, is blij met het rapport. “Het geeft een mooi beeld van de diversiteit van de gemeenschappen. Ook zien we vanuit kerkelijke organisaties een stijgende interesse in leefgemeenschappen als het gaat over de toekomst van de kerk, dit rapport kan hen helpen om een rijker beeld te krijgen van het fenomeen.”
Leefgemeenschappen zijn open over hun uitdagingen. Deze zijn erg divers, en hebben betrekking op zowel interne, als externe gebieden. Van ‘hoe hou je balans tussen werk, gezin, gemeenschapsleven?’ tot ‘hoe vind je nieuwe leden of overtuig je de belastingdienst van het algemeen nut van de gemeenschap?’ Van den Akker: “Het rapport laat zien dat er veel uitdagingen zijn in het gemeenschapsleven. Ik denk dat de vereniging een belangrijke rol kan spelen in de onderlinge verbinding tussen gemeenschappen, om zo elkaar te helpen bij deze uitdagingen. Met het rapport in handen zijn we bezig om dat verder te concretiseren.”
Het rapport is te downloaden via de website van de VRL, https://verenigingreligieuzeleefgemeenschappen.nl/publicaties/.
Over de resultaten van het onderzoek is een aflevering verschenen in de Podcast over Leefgemeenschappen. Deze podcast bespreekt in elke aflevering een thema dat leeft binnen de leefgemeenschappen, samen met leden uit die gemeenschappen en de vaste tafeldame, Rosaliene Israël, expert op het gebied van leefgemeenschappen.
– Spotify: https://spoti.fi/3EwfJ1B
– Apple Podcast: https://apple.co/3CqmxgA
– Of zoek op ‘Leefgemeenschappen’ in je podcast-app
Bron: Vereniging Religieuze Leefgemeenschappen | Foto: Pixabay