Geschreven door 07:52 Nieuws

Kloostermarkt bij Abdij van Berne op maandag 6 juni, Tweede Pinksterdag

Het kloosterterrein van de Abdij van Berne wordt op tweede Pinksterdag (6 juni) omgebouwd tot een ontmoetingsplek voor jong en oud. In de vorm van een Kloostermarkt is er voor jong en oud van alles te zien, te horen, te doen en te beleven.

Met de Kloostermarkt krijgt iedereen op een feestelijke en gezellige manier de mogelijkheid om met de Abdij, de Norbertijnen en alles waar het klooster voor wil staan kennis te maken.    

Na de feestelijke Norbertusviering in de kerk, wordt om 12.00 uur de markt door burgermeester Marieke Moorman geopend met het St. Barbaragilde uit Dinther. De hele middag (tot 18.00 uur) zijn in de Abdij en buiten op het terrein allerlei organisaties aanwezig die zich met hart en ziel inzetten voor hun activiteiten. Veel deelnemers vinden bij hun activiteiten in een of andere vorm inspiratie bij natuur, cultuur, in het maken van producten en in het samenwerken met mensen. Die passie delen zij graag met de bezoekers en is het ook doel van deze dag!

Activiteiten voor jong en oud(er)
Een greep uit de activiteiten : eigen producten van kloosters uit Nederland en Vlaanderen zijn verkrijgbaar, informatie en verhalen over inspirerende programma’s en wandeltochten, kinderplein met spelen en springkussen, diverse koren en muziekoptredens in de Abdijkerk, streekproducten zijn te koop, met oude ambachten worden eigenhandig “kunstwerkjes” gemaakt. Maar ook zelf een lettertype maken voor op de computer, schapen scheren en wol verwerken. Niet meer gebruikt meubilair, boeken en LP’s zijn te koop in een outlet.     

Een kijkje binnen de Abdij geeft een beeld van heden en historie. Met film, presentaties uit archief en bibliotheek van documenten en boeken plus een kijkje in de keuken, krijgt men een idee van wat er gebeurde achter de poort van de Abdij.

Optreden: Marc van de Veerdonk
Enige oud-leerlingen van gymnasium Bernrode spreken op eigen wijze over hun band met het klooster. Cabaretier Marc van de Veerdonk treedt op (titel: “De Handen van Broeder Fulco”) en Rien de Visser verrast met verhalen van bekende plaatsen in Heeswijk (Berne biotopen: “wonderlijck voor onze oogen”). De wandeltocht “Ons Kloosterpad” is een succes. Over ervaringen en inspiratie spreken schrijvers Jasper van Deurzen en Henk Murraij.   

Brabantse gezelligheid en informatie
Het terras van het Proeflokaal van Berne Abdijbier is met live muziek de plaats van ontmoeting en napraten. De Boek- en Abdijwinkel is zelf als een kloostermarkt en dus de hele dag geopend.    

Iedereen is van harte welkom op het terrein van de Abdij van Berne in Heeswijk–Dinther. De toegang is gratis. Parkeren kan achter het gymnasium Bernrode.  Ook de fietsenstalling is bij Bernrode.

Het volledige programma van de Kloostermarkt met tijdindeling wordt ook op de website van de Abdij gepubliceerd (www.abdijvanberne.nl).

Norbertijnen
In 2021 vierden de Norbertijnen het 900 jarig bestaan van de orde op beperkte schaal, vanwege de corona beperkingen. Op 6 juni is het de jaarlijkse herdenkingsdag van Norbertus, als stichter van de orde. De Norbertijnen leven zelf ook gericht naar de wereld buiten het klooster, om daar anderen met woord en daad bij te staan. De Abdij wil vooruit kijken, om een actief en inspirerend onderdeel te blijven van de omgeving.

Tijdens deze kloostermarkt hopen de Norbertijnen daarom op ontmoetingen en inspiratie bij de vele activiteiten die aansluiten bij de boodschap waar de Abdij voor wil staan: met elkaar en met respect naar elkaar.

De stichting ‘Vrienden van de Abdij van Berne‘ zal nadrukkelijk aanwezig zijn. Zij werven Abdij-vrienden, om vorm te geven aan de verbondenheid.

Bron: Abdij van Berne

(Visited 57 times, 1 visits today)
Sluiten