Geschreven door 14:28 Boeken, Nieuws

Nu verkrijgbaar: Deel 2 van ‘Stemmen uit de stilte’

Onlangs is deel 2 van Stemmen uit de Stilte verschenen, ruim twee jaar na deel 1. Daarmee is een groot en belangrijk project voltooid: vertaling van de complete systematische collectie uit het Grieks!

Vanaf midden vierde eeuw moet het in de Egyptische woestijn een drukte van belang geweest zijn van kluizenaars en monniken. Deze Egyptische ascetenwereld had een grote uitstraling, zowel in Oost als in West.

De wereld van de woestijnvaders – en een paar -moeders – kennen we, behalve uit het Leven van Antonius, vooral uit de Vaderspreuken, uit de jaren 330-460. Een bont geheel aan spreuken, gesprekken en korte verhaaltjes. Allemaal drukken zij, vaak met
een ‘clou’, een bepaalde wijsheid uit.

In de spreuken zien we tal van bijzonderheden uit het ascetisch woestijnleven in de praktijk van alledag. Zo kunnen we de geestelijke zoektocht van de vaders en broeders van nabij volgen.

En al die wijsheid wordt in de Vaderspreuken gebracht op een manier die vaak zo down-to-earth is, soms op het humoristische af, dat ze in hun directheid ook tegenwoordig nog kunnen aanspreken.

Het Nawoord in deel I biedt informatie over de wereld van de Vaderspreuken en hun achtergrond.

De vertaling van beide delen is gemaakt door de Vertaalwerkgroep Sint-Adelbertabdij Egmond.

Boekgegevens:
Titel: Stemmen uit de stilte. Vaderspreuken uit de Egyptische woestijn (systematische collectie), II | Vertaling: Vertaalwerkgroep Sint-Adelbertabdij Egmond | Uitgeverij: TA GRAMMATA (reeks Grieks Proza 39) | Aantal pagina’s: 247 | ISBN: 978 90 832347 5 5, prijs € 19,90 | Klik hier om het boek te bestellen.

Bron: TA GRAMMATA | Kloosterboekwinkel Wittem

(Visited 71 times, 1 visits today)
Sluiten