Geschreven door 17:21 Nieuws

Opening Kapel fan de Alde Friezen

Op Pinksterzondag 19 mei wordt om 15.30 uur de buitenkapel van klooster Westerhûs
in het Friese Hilaard geopend. Deze unieke Kapel fan de Alde Friezen (kapel van de kloostermoppen) is het resultaat van meer dan 40 jaar zoeken en vinden, sorteren en stapelen, bewaren en administreren, creativiteit en onderzoek.

Nu vinden de 370 kloostermoppen een plek in een kuilsilo op het erf van klooster Westerhûs. Van alle stenen is de oorsprong en identiteit bekend: 326 van Friese Middeleeuwse kerken, 38 van Friese kloosters en nog enkele speciale ornamenten en misbaksels. De monumentale stenen zijn voorzien van een messing plaatje met daarop de naam van dorp, stad of klooster van oorsprong. Daarnaast zijn er nog honderden ‘algemene’ kloostermoppen gebruikt die eveneens afkomstig zijn van Friese kerken en kloosters maar waarvan de identiteit niet meer bekend is.

Kapel fan de Alde Friezen
De buitenkapel van klooster Westerhûs is een plek van stilte en gebed. Hier kunnen geluk en dankbaarheid tot uiting gebracht worden, hier mag ons verdriet en mogen onze zorgen klinken.

De kapel is aan de binnenkant opgebouwd met monumentale kloostermoppen van honderden Middeleeuwse Rooms-Katholieke kerken en kloosters uit de Friese landen. Zo voelen we ons hier, op het erf van Nijkleaster, verbonden met onze voorouders die een leven van Fries, vroom en vrij met zwoegen en zweten in steen gebeiteld hebben.
De basis van de collectie kloostermoppen is in 2009 aan Nijkleaster geschonken door
Loadewyk Damsma (1921-2010). Hij verzamelde tussen het jaar van de zaligverklaring van pater Titus Brandsma (1985) en het jaar 2000 vele honderden kloostermoppen van
evenzoveel Friese middeleeuwse kerken en kloosters. In het jaar 2000 zijn veel stenen naar Rome gebracht en is er in de Kerk van de Friezen (Chiesa dei Frisoni, vlak naast het Sint Pietersplein) een muur van kloostermoppen opgetrokken. In 2009 schonk Damsma een groot deel van de overgebleven collectie aan Nijkleaster. Nijkleaster heeft bij die gelegenheid toegezegd om zorgvuldig met de Alde Friezen te zullen omgaan en deze een plek te geven op de toekomstige locatie van ons nieuwe klooster. En om de stenen zo mogelijk een plek te geven in een Kapel van de Friezen. De stenen hebben in 2024 een plek gekregen in deze Kapel fan de Alde Friezen.

Bron: Klooster Westerhûs

(Visited 223 times, 1 visits today)
Sluiten