Geschreven door 08:26 Nieuws

Vlaamse documentairereeks Godvergeten over kindermisbruik vanaf 12 november op NPO2

Vanaf zondag 12 november is bij KRO-NCRV op NPO Start en NPO Plus de spraakmakende vierdelige Vlaamse documentairereeks Godvergeten te zien, over kindermisbruik binnen de Rooms-Katholieke Kerk in België.

In Godvergeten komen twintig Belgische mannen en vrouwen aan het woord, die als kind seksueel misbruikt of mishandeld werden door een katholieke priester of pater. De overlevers en hun familieleden worden geïnterviewd en ze worden gevolgd in hun zoektocht naar erkenning. Deze onthutsende documentairereeks heeft de afgelopen maanden een ongekende emotionele schokgolf in ons buurland veroorzaakt. Woedend waren de Vlaamse kijkers. En na iedere aflevering van de serie, nam de verontwaardiging over het misbruik toe. Naar aanleiding van deze documentaire wijdt KRO-NCRV’s Kruispunt haar uitzending op zondag 12 november op NPO 2 aan de impact ervan in België. De documentaire Godvergeten is naast de uitzending op NPO Start en NPO Plus vanaf 12 november, vanaf dinsdag 9 januari 2024 ook te zien bij KRO-NCRV op NPO 2.

“Als KRO-NCRV moeten we ruimte geven aan deze verhalen van slachtoffers”
Reinder van Dijk, producent Levenbeschouwing bij KRO-NCRV over waarom KRO-NCRV deze Vlaamse documentairereeks in Nederland uitzendt: “In ons land is seksueel misbruik door katholieke geestelijken grondig onderzocht door de commissie-Deetman. Er zijn excuses gemaakt, gesprekken gevoerd met slachtoffers en herstelbetalingen gedaan. Maar daarmee is het verhaal niet ten einde. In de Rooms-Katholieke Kerk zal, net als in andere instituties, ook in de toekomst sprake zijn van machtsongelijkheid. En daarmee blijft het risico op seksueel misbruik bestaan. Om die reden is het goed dat we bij KRO-NCRV ruimte bieden voor de indrukwekkende en schokkende verhalen van slachtoffers in deze documentaire.”

Aandacht voor nazorg
“De interviews in Godvergeten zijn indringend en kunnen nare reacties of herinneringen oproepen bij kijkers of slachtoffers in ons land, daar zijn we ons zeer van bewust”, vervolgt Van Dijk. “Naast de uitzending van Kruispunt op 12 november waarin we context bieden, maken we kijkers in de uitzendingen ook attent op MIND Korrelatie en het R.K. Meldpunt Grensoverschrijdend Gedrag.”

Uitzending Kruispunt over impact van Godvergeten op publiek en kerk
Naar aanleiding van Godvergeten wijdt KRO-NCRV’s Kruispunt haar uitzending op zondag 12 november op NPO 2 aan de impact ervan in België. Kruispunt praat met betrokkenen over de open zenuw die geraakt wordt door de verhalen van de misbruikslachtoffers in Godvergeten. Hoe komt het dat deze serie in Vlaanderen zoveel losmaakt? En wat zal de documentaire in Nederland teweegbrengen, meer dan 10 jaar na het onderzoek van de commissie-Deetman naar kindermisbruik in de Rooms-Katholieke Kerk in Nederland? De Belgische kerkjurist Rik Torfs vindt dat de Kerk als instituut gefaald heeft en gaat in de uitzending van Kruispunt in op de situatie in zijn land. Kruispunt laat ook de makers van Godvergeten aan het woord, Ibbe Daniels en Ingrid Schildermans. Hoe beleven zij de commotie die hun documentaire losmaakt? NRC-journalist Joep Dohmen publiceerde 13 jaar geleden een groot verhaal over seksueel misbruik in een klooster van de Orde van Salesianen. Het was het begin van een stortvloed aan meldingen van mensen uit heel Nederland, die hetzelfde hadden meegemaakt. Hoe kijkt hij naar Godvergeten? Ook twee Nederlandse slachtoffers bekeken de serie. Vinden zij het een goede zaak dat Godvergeten wordt uitgezonden? En hoe is het hen vergaan sinds 2010?

Ook de dagelijkse KRO-NCRV podcast Kloostercast besteedt op 13 november aandacht aan Godvergeten met een beschouwing door cisterciënzer-leek Maria van Mierlo.

Godvergeten, zondag 12 november bij KRO-NCRV op NPO Start (wekelijks) en op NPO Plus (in zijn geheel). Vanaf dinsdag 9 januari bij KRO-NCRV om 22.10 uur op NPO 2.
Kruispunt, zondag 12 november, 17.10 uur bij KRO-NCRV op NPO 2.

Bron: KRO-NCRV

(Visited 169 times, 1 visits today)
Sluiten