Geschreven door 16:15 Uncategorized

28-30 oktober: Open klooster miniretraite over ziekzijn

Dit najaar biedt het Open Klooster Team voor de tweede maal een mini-retraite aan, ditmaal een langer weekend met als thema het effect van ziekte op de menselijke geest. Aanleiding is een nieuwe en schitterende bundel waarin auteurs voortdenken op een bekend essay van Virginia Woolf, On being Ill, dat de aftrap vormt van zowel de Nederlandse als de Engelse editie van het boek.

Woolf leed aan zware depressies en werd getroffen door de Spaanse griep, de Corona van rond 1918. Het is verbazend, zegt Woolf, dat we zo weinig over ziekte praten en schrijven terwijl ziekzijn deel is van ons dagelijks leven is en iedereen er ervaring mee heeft, hetzij patiënt, hetzij als naaste. Een ziekte diagnosticeren, symptomen opsommen – dat lukt doorgaans prima. Maar stil staan bij de vraag wat ziekte is, hoe ze ons leven en levensgevoel verandert, wat ze doet met onze geest en onze zintuigen, hoe anderen reageren op ons veranderde zelf en wij weer door hen – dat doen we zelden of nooit. Woolf maakt er een begin mee in een essay dat leest alsof het gisteren is geschreven.

Tijdens het weekend in Denekamp denken we voort op Woolf’s essay en de auteurs die daarop reflecteren. We zijn nieuwsgierig naar wat het is, ziekzijn, hoe het voor ons ieder individueel is, op momenten dat we ziek zijn of getuige zijn van de ziekte van een ander. Kijken, voelen, benoemen, dat gaan we dit weekend proberen. 

In de woorden van essayist Lucia Osborne-Crowey: I’m just asking you to ponder, to confront it. To stare squarely into the void with us. It doesn’t need to be transformed into something better than it is, it just needs to be given a place to exist, to rest, to be. A place where it can be honoured instead of avoided.

Je komt aan op vrijdag aan het einde van de middag en vanaf 21.00 uur gaan we samen de stilte in. Het programma begint zaterdag aan het einde van de ochtend. Zoals in al onze retraites mediteren we op het ritme van de getijden.

De bundels Over ziek zijn en On being ill zijn uitgeven door uitgeverij HetMoet en in de boekhandel verkrijgbaar. De Engelstalige bundel bevat alle negen essays. In de Nederlandstalige bundel zijn vier daarvan vertaald. Tijdens de retraite werken we met beide bundels. Zo nodig zorgen we voor een vertaling van specifieke passages.

Je kunt je aanmelden door een mail te sturen naar annette.bak@kpnplanet.nl Je deelname is bevestigd na overmaking van 250 Euro op NL30 INGB 000 44 272 39 ten name van Jan Oegema, onder vermelding naam en data van het weekend. Je kunt kosteloos annuleren tot acht weken voor aanvang. Daarna volgt geen restitutie en wordt je vriendelijk verzocht het overgeboekte bedrag te beschouwen als donatie.

Bron: Open Klooster Team

(Visited 85 times, 1 visits today)
Sluiten