Geschreven door 12:16 Nieuws

Neder Groep introduceert allereerste bananenbiertje met Nederlandse bananen

Nadat Neder Groep er in 2021 samen met Wageningen University & Research (WUR) in 2021 in slaagde om gezonde bananen te telen in de speciale kas in Ede, besloten ze dat het zonde zou zijn als deze bijzondere bananen zomaar in de supermarkt zouden belanden. Daarom sloegen ze de handen ineen met de Amsterdamse Brouwerij Kleiburg, en presenteren ze nu Biri Bana: het allereerste speciaalbier gemaakt met Nederlandse bananen. Een biertje met een boodschap, want de banaan dreigt uit te sterven.

Een heel speciaal speciaalbiertje
Natuurlijk willen de makers dat heel Nederland kennismaakt met Biri Bana. “Maar”, vult mede-ontwikkelaar Pieter Vink aan, “het moet niet op iedere hoek van de straat te koop zijn. Het is niet alleen een speciaalbier, maar ook een speciaal bier. Biri Bana heeft een verhaal dat verteld mag worden. De banaan wordt bedreigd door bodemschimmel. Als we niet ingrijpen is het wellicht gedaan met de banaan. Met project Neder Banaan vragen Neder Groep en WUR aandacht voor dit wereldwijde probleem. Het is tijd voor meer onderzoek, transparantie in de keten en ontwikkeling van rassen die wél duurzaam zijn. Dus de betere horecazaken die het schenken, moeten het ook leuk vinden om het verhaal van de Neder Banaan te delen. Zo brengen we een alarmerende boodschap op een lekkere en laagdrempelige manier onder de aandacht.”

Kloosterbrouwerij met een twist
Biri Bana is een samenwerking tussen Neder Groep en kloosterbrouwerij Kleiburg in Amsterdam. In 2015 zag het protestantse Kleiklooster het levenslicht dankzij abt Johannes van den Akker. Hij bouwde een oude flat in de Bijlmer om tot een fijne christelijke leefomgeving en een opvang voor dakloze gezinnen. Om zelfvoorzienend te zijn, opende Johannes in 2017 een eigen kloosterbrouwerij. Brouwerij Kleiburg brouwt unieke bieren met een verrassend element. “Net zo eigenzinnig als wijzelf”, lacht brouwer Remco van de Berg. “Een klooster is normaal gesproken katholiek en gevestigd in een oud gebouw in de bossen. Wij zijn protestants en zitten midden in Amsterdam. Het matcht eigenlijk niet, maar gaat toch heel goed. Die twist komt ook terug in de bieren die we brouwen. Ons blond bier is ook een dubbel, de tripel is ook een ipa en de quadrupel ook een porter. Zo geeft de brouwerij een beeltenis aan de eigenzinnigheid van het klooster.”

Subtiele aandacht voor de banaan
“Biri Bana is een samenwerking tussen Kleiburg en Neder Groep”, legt Remco uit. “Het recept is door ons ontwikkeld en Neder Groep zorgt voor de bananen en brengt ons speciaalbier aan de man. Mijn idee bij de receptuur was dat je wel banaan proeft, maar dat het niet overheerst. Als je goed ruikt en proeft – dus aandacht besteedt aan wat je drinkt – komt de banaan terug. Dat past perfect in het verhaal van Kleiburg en het Kleiklooster. Als je ergens de tijd voor neemt, ontwikkelt het zich beter en ontstaat er diepgang. In alles wat we doen zoeken we een bepaalde balans. Onze smaak is uitgesproken, maar wel met een subtiliteit. Daarom heb ik weizen als basis van Biri Bana genomen. Dat heeft van zichzelf ook al tonen van banaan en de echte banaan versterkt dat. Het resultaat is een lichttroebel witbier met 5,5% alcohol met een zachte smaak, romige schuimkraag en subtiele tonen van banaan. Heerlijk op het terras of daarbuiten. En na eentje heb je echt nog niet genoeg”, zweren Remco en Johannes.

Aanjager van de korte keten
Als het lukt om bananen in Nederland te telen, ligt de wereld – of beter gezegd: ons eigen kikkerland – aan je voeten. Zo besloot Pieter Vink in 2018 dat hij na het succes van Neder Banaan nog lang niet klaar is met ‘Neder’. Als aanjager van de korte keten ontwikkelt en levert Neder Groep producten van Hollandse bodem rechtstreeks van de boer bij mensen thuis, op kantoor, in de zorg en in de horeca. Zakelijk bestellen kan via Boerenhart en via PuurDichtbij koop je producten voor thuis.

Bron: Kleiklooster
| Foto: Neder Banaan

(Visited 94 times, 1 visits today)
Sluiten