Geschreven door 16:18 Nieuws

Serie ‘Kloostergasten’ vanaf 18 september op NPO2

In de KRO-NCRV-serie Kloostergasten, die vanaf 18 september a.s. te zien is op NPO2, dompelen zes bekende Nederlanders zich drie dagen lang onder in het gestructureerde leven van broeders en zusters. Thomas Cammaert trapt af in de eerst aflevering en is drie dagen te gast bij de Norbertijnen in de Abdij van Berne in Heeswijk-Dinther. Het is de oudste nog bestaande kloosterorde van Nederland. De Vlaamse Thomas groeide op in een katholiek gezin. Toen hij ontdekte dat hij op mannen viel, voelde hij zich niet langer welkom in de kerk. Hoe aardt hij in het Brabantse kloosterleven? In de tuin van de abdij gaat Thomas met abt Denis Hendrickx het gesprek aan en vraagt of broeders in zijn abdij openlijk homoseksueel kunnen zijn.

De andere kloostergasten in de reeks zijn: Noraly BeyerEmile Roemer, Commissaris van de Koning in Limburg, paralympische sportvrouw Esther Vergeer, presentatrice Evi Hanssen en Boswachter Tim Hogenbosch. Ze verruilen het hectische leven voor een tijd achter de kloostermuren en draaien mee in het dagelijks ritme, maken kennis met de rituelen en de bewoners

Twintig jaar geleden startte KRO-Kruispunt met een eerste kloosterserie, maar sindsdien is er veel veranderd in de kloosters. De kloosterlingen vergrijsden, er was minder jonge aanwas en zeilen moesten in de afgelopen jaren worden bijgezet. Tegenwoordig zetten kloosters vaker de deuren open en zoeken nieuwe wegen voor de toekomst. Jongere paters en zusters uit landen als Indonesië of de Filippijnen zorgen voor continuïteit. Kloosters creëren een veilige plek voor vluchtelingen, zetten zich in voor ouderenzorg en onderwijs en bieden retraites aan voor mensen die in deze tijden van crisis en onzekerheid naar rust, balans en zingeving.

Kloostergasten is vanaf zondag 18 september 17.45 te zien bij KRO-NCRV op NPO2.

Bron en foto: KRO-NCRV

(Visited 222 times, 1 visits today)
Sluiten