Geschreven door 16:08 Nieuws

Johannes van den Akker nieuwe voorzitter Vereniging Religieuze Leefgemeenschappen

Op zaterdag 6 november is Johannes van den Akker verkozen tot de nieuwe voorzitter van de Vereniging voor Religieuze Leefgemeenschappen. Hij volgt daarin Marius Buiting op die meer dan tien jaar aan het roer stond van deze groeiende groep leefgemeenschappen. De laatste jaren als voorzitter van de vereniging.

“Ik ben blij met het vertrouwen dat ik heb gekregen van de leden. De vereniging staat, zeker nu het onderzoek naar leefgemeenschappen bijna is afgerond, op het punt om zich sterker te profileren als platform van kennis en uitwisseling op het gebied van gemeenschapsleven. Ik wil daar graag aan meehelpen.”

De Vereniging Religieuze Leefgemeenschappen telt ongeveer 50 gemeenschappen die lid zijn. Het is een netwerk van ontmoeting, verbinding en uitwisseling. De vereniging is er voor doorgewinterde leefgemeenschappen en voor mensen die een nieuwe plek zoeken of willen starten. En voor alle fases daar tussenin. Het wil een platform zijn voor alle mogelijke vragen en dilemma’s rond religieuze leefgemeenschappen en wil zorgen dat daar antwoorden op en gesprekken over komen.

In december komt het rapport uit waarin alle christelijke leefgemeenschappen in kaart zijn gebracht. Wat voor soort gemeenschappen er zijn, hoe groot, hoe intensief het gemeenschapsleven is. Het onderzoek, in opdracht van de vereniging, is uitgevoerd door Anna en Herman van Veelen-Blomgren. Anna: ”We hebben 75 leefgemeenschappen geteld waarvan we er 63 hebben gesproken. Met dit uitgebreide onderzoek komen we niet alleen tradities maar ook nieuwe trends op het spoor. Zo is een groot deel van de gemeenschappen de afgelopen 10 jaar gestart en zijn er momenteel 23 in oprichting.”

Over de resultaten van het onderzoek is een aflevering verschenen in de Podcast over Leefgemeenschappen.
– Spotify: https://spoti.fi/3EwfJ1B
– Apple Podcast: https://apple.co/3CqmxgA
– Of zoek op ‘Leefgemeenschappen’ in je podcast-app

Bron: VRL/KloosterKracht

(Visited 115 times, 1 visits today)
Sluiten