Geschreven door 08:12 Nieuws, Slider

Primeur Abdij van Berne: opening nieuwe kloosterwandeling

Abt Denis Hendrickx van de Abdij van Berne en wethouder Rien Wijdeven van de gemeente Bernheze hebben gisteren een nieuwe kloosterwandeling geopend van 10,4 kilometer rond de Abdij van Berne in Heeswijk-Dinther. Het is de eerste van in totaal vijftien rondwandelingen die de komende tijd worden geopend bij kloosters gelegen aan langeafstandswandelroute ‘Ons Kloosterpad’. De rondwandelingen zijn een initiatief van de Brabantse kloosterlingen, gemeenten en provincie Noord-Brabant, in samenwerking met VisitBrabant Routebureau.

Wethouder en abt onthulden bij de abdij het routepaneel met daarop alle informatie over de wandeling in Heeswijk-Dinther. De nieuwe rondwandelingen zijn bedoeld voor Brabanders die houden van een mooie wandeling en graag kennis willen maken met een klooster bij hen uit de buurt.

De nieuwe wandelroute in Heeswijk-Dinther geeft bezoekers een inkijkje in het leven en beweegredenen van de Norbertijnen. Een orde van religieuzen die negenhonderd jaar geleden zijn oorsprong kent. Hun Abdij van Berne en de prachtige tuin vormen het start- en eindpunt van een indrukwekkende wandelroute. Wandelaars maken kennis met enkele kapellen en Kasteel Heeswijk, een officieel topmonument. De route loopt door bossen, weilanden en langs riviertjes en watertjes.

De kloosterrondwandeling heeft een informatief karakter en nodigt ook zeker uit tot ontmoeting en gezelligheid. Onderweg zijn mogelijkheden genoeg om even uit te rusten met een koffie of lunch. De Abdij van Berne heeft een prachtige abdijwinkel met allerlei producten uit Brabantse kloosters. Bovendien kun je daar genieten van koffie en natuurlijk van de verschillende soorten Berne Abdijbier. In de abdij worden regelmatig rondleidingen verzorgd.

De kloosterrondwandeling loopt via het wandelknooppuntennetwerk en is dus voor iedereen goed te volgen. Je wandelt van nummer naar nummer. Op het routepaneel bij de abdij staat alle informatie en je kunt de wandeling online op je telefoon bekijken. Het fijnste is het om te lopen met de papieren routekaart, die is verkrijgbaar in de abdijwinkel van Berne en te bestellen via de webshop van VisitBrabant. Kijk voor de route en wandelkaart op visitbrabant.com/onskloosterpad.

Er komen in totaal vijftien kloosterrondwandelingen, verspreid over heel Brabant. De primeur was gisteren voor de Abdij van Berne. De kloosters in Megen en Aarle-Rixtel maken hun opwachting om ook hun kloosterrondwandelingen te openen. De rondwandelingen zijn een aanvulling op het zeer populaire ‘Ons Kloosterpad’. Dit is een langeafstandswandeling van 330 kilometer, die in vijftien etappes langs circa vijftig (voormalige) Brabantse kloosters en abdijen loopt. Duizenden wandelaars gingen al op pad sinds de opening in dit voorjaar.

Over VisitBrabant Routebureau
VisitBrabant Routebureau is, samen met haar partners, verantwoordelijk voor het beheer en onderhoud van alle knooppuntroutes in Noord-Brabant in opdracht van provincie en gemeenten. Daarnaast ontwikkelt VisitBrabant Routebureau nieuwe belevingsroutes en zorgt zij voor de promotie van Brabant als dé routeprovincie van Nederland. VisitBrabant Routebureau (routesinbrabant.nl) is onderdeel van VisitBrabant, de marketingorganisatie van destinatie Noord-Brabant.

Over Het Jaar van het Brabants Kloosterleven
De kloosterrondwandelingen zijn een initiatief van de Brabantse kloosterlingen en gemeenten die samen met provincie Noord-Brabant graag het verhaal vertellen van het Brabantse kloosterleven. Zij doen dat in het kader van ‘Het Jaar van het Brabants Kloosterleven’ waarin Brabanders en de kloosters hun eeuwenlange verbinding vieren. De kloosters vormden de Brabantse maatschappij op talloze gebieden zoals gezondheidszorg, internationalisering en onderwijs.

Bron/foto: VisitBrabant Routebureau

(Visited 129 times, 1 visits today)
Sluiten