Geschreven door 13:11 Boeken

Omwentelingen achter de kloostermuren

Zo’n zestig jaar geleden begint het decennium dat het religieuze leven in katholiek Nederland grondig zal veranderen. In het boek Vrijheid & Verwarring. Kloosterleven in de jaren ’60 wordt deze verandering met unieke foto’s in beeld gebracht en beschreven. Het boek verschijnt bij de gelijknamige tentoonstelling in Museum Krona.

In de jaren 1960 komt van binnen de katholieke kerk en van buitenaf een ongekende vernieuwingsbeweging op gang. In korte tijd wordt het (bijna) monopolie van de reguliere geestelijkheid op zorg en onderwijs opgegeven en verandert de visie op de missie radicaal. Sommige kloosterordes gaan het marxistisch gedachtegoed omarmen, contemplatieve vrouwenkloosters openen de poorten en laten de tralies in de bezoekkamers verwijderen. 

De veranderingen worden door sommigen met vreugde ontvangen, anderen vinden het te snel gaan. Maar voor velen in de buitenwereld gaan de omwentelingen achter de kloostermuren nog niet snel genoeg. Het resulteert in verwarring, verdeeldheid, verdriet en een moeizaam proces van heroriëntatie. 

Het boek Vrijheid & Verwarring belicht en verbeeldt deze drastische omwenteling in de katholieke kerk, en in de kloosters in het bijzonder, en maakt een balans op van de blijvende waarde van het kloosterleven voor vandaag. 

Met bijdragen van onder meer Zr. Angela Holleboom osc, abdis van het Clarissenklooster in Megen, norbertijn Joost Jansen, kerkhistoricus Theo Salemink en cultuurtheoloog Frank Bosman.

De tentoonstelling Vrijheid & Verwarring. Kloosterleven in de jaren ’60 wordt gehouden van 7 november 2021 t/m 6 maart 2022.

Boekgegevens
Vrijheid & Verwarring. Kloosterleven in de jaren ’60.
160 pagina’s | ISBN: 9789089724359 | Prijs € 19,95 | Verschijnt: 10-11-2021
Een uitgave van Berne Media | uitgeverij abdij van berne i.s.m. Museum Krona
U vindt het boek op: https://bit.ly/3AUQsM8.

Bron: Berne Media

(Visited 124 times, 1 visits today)
Sluiten