Geschreven door 08:40 Interview

Na ruim 1300 kerken gaat Diana Nieuwold ook kloosters fotograferen

In haar vrijetijd is Diana Nieuwold vooral bezig met het fotograferen van kerken. Binnenkort wil ze – na 1300 kerken gefotografeerd te hebben – ook kloosters gaan fotograferen.

Door: Greco Idema

Kun je kort iets over jezelf vertellen?
“Ik woon in Hoogeveen en ben 50 jaar. Ik heb vier kinderen, waarvan er nog één thuis woont, de rest is inmiddels uitgevlogen. Na een lange loopbaan bij het Leger des Heils (bijna 24 jaar) en anderhalf jaar bij het Ministerie van VWS, ben ik nu een zelfstandig adviseur.

Mijn werkveld en missie is niet veranderd: ik heb iets met kwetsbare mensen, die alles kwijt geraakt zijn in het leven. Vaak ook hun huis en sociaal netwerk. Vanuit het Leger des Heils mocht ik voor hen een stem zijn in de Haagse politiek, om hun belangen te vertegenwoordigen. Op dit moment ondersteun ik – vanuit de ministeries BZK en VWS – gemeenten om woonplekken te organiseren voor kwetsbare groepen.”

In je vrijetijd ben je vooral bezig met het fotograferen van kerken… Hoe is die fascinatie ontstaan?
“Voor mij is het een vorm van contemplatie. Als ik de drempel van een kerk overstap en alleen ronddool met mijn camera en statief, ben ik alles wat me verder bezighoud kwijt. Daarbij ben ik me gaan interesseren voor de architectuur en de symboliek van alles wat je in en aan een kerk kunt vinden. En dus ook in de waarde van dit cultureel erfgoed, in sacrale en gemeenschapszin voor de samenleving, en in culturele waarde door de loop van de tijd. Er sluiten veel kerken, door mijn foto’s hoop ik de herinnering levend te houden, voor hen die er kerkten en voor de Nederlandse samenleving.”

Is er een ‘mooiste kerk’ die je hebt gefotografeerd? 
“Dat is een lastige vraag, na inmiddels ruim 1300 kerken heb ik zo ontzettend veel moois gezien. In iedere kerk is wel iets moois te vinden. Een kerk is gebouwd om God en elkaar te ontmoeten. Dat zie je ergens terug.”

Je wilt nu ook kloosters gaan fotograferen. Waarom? 
“Ook kloosters hebben hun bestaan in het volgen van God en zijn gebouwd voor dat specifieke doel. En ook – helaas – worden veel kloosters in hun bestaan bedreigd. Ik hoop iets van die toewijding en contemplatie aan de mensen over te brengen. Veel mensen kunnen zich niet voorstellen waarom iemand ervoor kiest om het klooster in te gaan, maar hebben wel een diep respect voor de mate van toewijding aan God (een hogere macht). En ook juist dat mystieke is iets wat mensen wel aanspreekt. Ik hoop dat dichterbij te brengen met mijn fotografie.” 

Hoe kunnen lezers van KloosterKracht je helpen?
“Dat kan op verschillende manieren, waarbij ik uitga van een win-win-situatie: voor de kloosters het gebruik van foto’s voor PR-doeleinden en vermelding op mijn website www.kerkfotografie.nl (met 100-150 bezoekers per dag) en voor mij het plezier en de beleving van het maken van de foto’s en weer opladen voor de andere uitdagingen in mijn leven. Het zou fijn zijn wanneer kloosters een berichtje sturen, als ze dit een goed idee vinden. Of een open deur bieden wanneer dat hen gevraagd wordt. Het gaat hierbij vooral om de kloosterkerk en eventueel mooie kloostergangen. Niet om de kloosterbewoners, tenzij men daar zelf om vraagt.

Tot slot is er nog de mogelijkheid om deel te nemen aan een workshop Kerkfotografie, als men zelf wil leren om (hun) kerken of kloosters op een goede manier in beeld te brengen. Ik geef alles wat ik weet graag door, zodat ook anderen met net zoveel passie en plezier ermee aan de slag kunnen gaan. Informatie hierover is te vinden op www.kerkfotografie.nl/workshop.”

Veel succes Diana!

Greco Idema is hoofdredacteur van KloosterKracht.nl

(Visited 244 times, 1 visits today)
Sluiten